Vaarallisen hauska kirja


Nauruvaara

Tarina Toni Juhanne | kuvitus Antti Venetpalo

Nauruvaara on nimensä mukaisesti vaarallisen hauskaa luettavaa. Aapeli joutuu jättämään vanhat kaverinsa, kun perhe muuttaa Nauruvaaraan. Uusien kavereiden löytäminen on vaikeaa. Nauruvaaralla on kuitenkin upea historia, sillä sen asukkaat torjuivat ruotsalaisten hyökkäyksen ihan omin konstein. Nauruvaarasta ja sen asukkaista alkaakin paljastua yllättäviä ja jännittäviä piirteitä.

Aapelin uudella luokallakin on erikoista väkeä. Pelottavin on kaapinkokoinen kiusaajahirmu ja ehdottomasti viilein tyyppi on tatuoitu ja partainen Pallas. Vähitellen Aapelin kaveripiiri laajenee, mutta sitten onkin edessä uusi uhka, jonka torjumiseen tarvitaan kaverusten yhteishenkeä.

Esikoiskirjailija Toni Juhanne on luonut riemukkaan seikkailun, joka samalla kertoo ystävyydestä, erilaisuuden hyväksymisestä ja kiusaamisen voittamisesta.

Toni Juhanne

Toni Juhanne

Toni Juhanne on 30-vuotias Helsingissä asuva luokanopettajaopiskelija. Hän on kotoisin Oulusta, mutta asunut ennen Helsinkiin muuttoaan myös Rovaniemellä. Lukion jälkeen Toni pääsi Lapin yliopistoon opiskelemaan kasvatustieteitä ja valmistui vuonna 2008. Ajatus opettajan pätevyyden hankkimisesta hiipi hänen mieleensä kahden vuoden toimistotöiden jälkeen. Toni on ulkoilmaihminen ja urheiluhullu. Kirjan kirjoittaminen alkoi kun hänen akillesjänteensä katkesi jalkapallossa.


Mitä arvostelut sanovat:

Nuori miesopettaja kirjoitti lapsille lupaavan veijariromaanin.

Asialleen omistautuneita nuoria miehiä tarvitaan lisää lastenkirjallisuuteen! Toni Juhanne (s. 1982) on tarttunut haasteeseen ja selviää melko mallikkaasti...

Nauruvaaralla on huvittava historia ja vitsien kerronnalla pitkät perinteet. Aapeli tutustuu tatuoituun ja partaiseen Pallakseen, Irinaan, Olliin ja Jalmariin. Eniten päänvaivaa aiheuttaa Ensio, jonka ainoa elämänsisältö on toisten kiusaaminen. Letkeän juonen lomassa otetaan siis kantaa koulukiusaamiseen, opettajien heikentyneisiin työoloihin, suvaitsevaisuuteen ja ulkonäköpaineisiin... Loppua kohden koulukuvaus jää taka-alalle, kun lapset pelastavat Nauruvaaraa ruotsalaismafian kynsistä. Kari Hotakaisen ja norjalaisen Erlend Loen äkkiväärä huumori paisuttelevine luonnetyyppeineen tulee etsimättä mieleen.

Päivi Heikkilä-Halttunen, Helsingin Sanomat

Lue koko arvio.

Puskaradio netissä:

...teos on sanalla sanoen timanttinen! Kyseessä on Toni Juhanteen kirjoittama lastenkirja, joka jaksoi viihdyttää aikuistakin aina viimeiseen sananparteen...Suosittelen kirjaa kaikille lastenkirjallisuudesta kiinnostuneille. Veikkaan, että Tervetuloa Nauruvaaraan on seuraava lasten suursuosikki!

Löysin koulun kirjastosta juuri ilmestyneen lastenkirjan nimeltään Tervetuloa Nauruvaaraan, ja siitä tuli luokassamme välitön hitti...Kirja on todella hauska ja jännittävä. Se tempaa mukaansa heti ensimmäisillä lauseillaan. Ehdottomasti pukinkonttiin kaikille lapsille!

Lue koko arvio.

Löysin Kirjamessuilta uutuuskirjan nimeltään Tervetuloa Nauruvaaraan, jonka oletin löytyvän (Finlandia Junior) ehdokkaiden joukosta.

Lue koko arvio.
Media Temple