Juoksija, satusetä ja positiivisuuden mestari

 

Wilson Kirwa

Wilson Kirwa

Juoksijasta on kehkeytynyt suomalaisten tuntema sadunkertoja ja myönteisen elämänasenteen airut.

Wilson Kirwa on syntynyt Keniassa, Itä-Afrikassa.  Sittemmin suomalaistunut Kirwa on juoksijaurallaan voittanut useita suomenmestaruuksia 400 ja 1500 metrin matkoilla. Kirwan ensimmäinen satukirja 'Amani-aasi ja sisäinen kauneus' ilmestyi vuonna 2004. Nykyisin hän mm. kiertää ahkerasti kouluissa kertomassa niin urheilu-urastaan kuin saduistaankin. Wilson valittiin Suomen positiivisimmaksi ihmiseksi vuonna  2008. Hän onkin suosittu puhuja yrityskoulutustilaisuuksissa. Wilson Kirwa on naimisissa ja asuu Lahdessa.Perheessä on yksi lapsi. Lisätietoja löytyy esim. Wilson Kirwan kotisivuilta.Selaa näytettä klikkaamalla hiirellä tai vetämällä kulmista.

Voihan Wilson - positiivisia tarinoita

Teksti Wilson Kirwa ja Heikki Saure | satujen kuvitus Jaana Juntunen

Wilson Kirwa on juossut Suomen puolesta, kertonut satuja ja tanssinut tähtien kanssa. Voihan Wilson -kirjassa hän kertoo positiivisia tarinoita omasta selviytymisestään ja oman maansa sankareista.

Voihan Wilson on kirja kaikenikäisille. Se sisältää jännittäviä satuja ja tarinoita villieläinten kohtaamisista, juoksemisesta ja hurjasta elämästä Afrikassa.

Wilson Kirwa ilmestyi Suomeen keväällä 1997 ainoana matkatavaranaan muovikassi, jossa oli kolme t-paitaa.

Myönteisellä asenteellaan ja sinnikkyydellään Kirwa on selviytynyt vaikeista ja vaarallisista tilanteista. Kirjan tarinat kertovat hänen monipuolisista ja värikkäistä vaiheistaan niin Keniassa kuin Suomessa. Vuonna 2008 Wilson valittiin Suomen positiivisimmaksi ihmiseksi.

Yhteistyössä Heikki Sauren kanssa

Heikki Saure ja Wilson KirwaWilson Kirwan uusin kirja Voihan Wilson! on syntynyt yhteistyössä kirjailija-toimittaja Heikki Sauren kanssa. Yhteistyö alkoi, kun Saure ryhtyi tekemään elämäkertaa. Wilson Kirwa - Juoksijasoturin ihmeellinen elämä ilmestyi vuonna 2006 (Otava). Sen jälkeen Saure suomensi Kirwan satukirjan Amani-aasi ja kuuluisa krokotiili (Pieni Karhu).


"Koen olevani välittäjä. Välitän afrikkalaisen suullisen perinteen mestarin värikkäät tarinat suomen kielelle niin, että ne toimivat kirjoitettuina versioina kirjan sivuilla. Kirwan tarinat eivät osoita minkäänlaisia ehtymisen merkkejä. Lisää Kirwa-kirjoja on varmasti tulossa", Saure pohtii.


Mitä arvostelut sanovat:

Toisenlaista elämää

Wilson Kirwa tunnetaan kohta paremmin saduistaan kuin nopeista kintuistaan ja urheilumenestyksestään. Yhdessä Heikki Sauren kanssa hän on koonnut elämäkerrallisen tarinakirjan Voihan Wilson! Alaotsikkonsa mukaisesti kirja lupailee positiivisia tarinoita. Aurinkoisesti Kirwa kertookin lapsuutensa ja nuoruutensa kokemuksista Keniassa, vaikka muistoihin väistämättä sekoittuu myös karuutta ja pelottavuutta.

"Synnyinseutuni elämä ja kulttuuri on kuitenkin paljon muutakin kuin hätää ja kurjuutta", Wlson Kirwa muistuttaa.

Eksoottisuuden lisäksi lukijalle välittyy leikkejä, arkista koulunkäyntiä ja selviytymisen riemua. Tiukat taistelutilanteet viidakon eläinten kanssa saattavat hyvinkin houkutella kirjan pariin myös kirjakammoiset pojat.

Lasten maailma, Ismo LoivamaaMedia Temple