Vinkkejä kasvattajille

Sadut ja tarinat ovat myös lasten oppaita elämään. Ohessa joitakin näkökulmia Pienen Karhun kirjoihin, joista voi olla iloa ja hyötyä kasvattajille kotona, kouluissa ja päiväkodeissa.

 

Saduista voimia - Katinka Tuisku

Kuun ja auringon lapset

Sadut opastavat ja kasvattavat lasta elämään. Saduilla voi olla myös terapeuttinen merkitys. Katinka Tuisku on psykiatrian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori ja kuvataideterapeutti. Häneltä on ilmestynyt kaksi teosta, Kuun ja Auringon lapset, sekä Elsa ja Narkissos.

Kuun ja Auringon lapset kertoo sadun keinoin erosta, kaipauksesta, luovuudesta ja eheytymisestä. Elsa ja Narkissos puolestaan auttaa ymmärtämään kilpailuyhteiskunnan paineissa kasvavaa lasta. Lue myös, mitä asiantuntijat Katinka Tuiskun kirjoista sanovat.


Ei haittaa jos on erilainen - Todd Parr

Ei haittaa jos on erilainen

Todd Parr on kalifornialainen lastenkirjailija, joka kirjoillaan kannustaa lapsia itsensä arvostamiseen ja toisen ihmisen hyväksymiseen. Iloiset kuvat ja pelkistetyt hahmot saavat lapsen oman mielikuvituksen liikkeelle.

Pieni Karhu on julkaissut kolme Todd Parrin kirjaa: Ei haittaa jos on erilainen, Perhekirja ja Rauhakirja. Parr ei paasaa, vaan pyrkii arkielämän esimerkeillä innostamaan lapsia. Esimerkiksi rauha on sitä, että voi kirjastossa lukea haluamiaan kirjoja. Tai ei haittaa, jos on adoptoitu. Tai perheessä voi olla kaksi isää tai kaksi äitiä.


Vankila-teemasta lapsille

Osmo-nalle ja isän erehdys

Isän joutuminen vankilaan on teema, jota ei ole käsitelty suomalaisissa lasten kuvakirjoissa. Kuitenkin Suomessa on noin 8 000-10 000 vankiperheen lasta.

Tarina Osmo-nallesta tarjoaa mahdollisuuden pohtia lapsen kanssa elämän arvoja ja inhimillistä erehtyväisyyttä. Kirjan avulla voi käsitellä arkaa aihetta: miksi isä tai äiti joutuu vankilaan ja kuinka perheellä on kuitenkin mahdollista säilyttää toivo tulevasta ja selvitä vähitellen heitä kohdanneesta kriisistä.

Tarina Osmo-nallesta lähestyy kiertelemättä kiellettynä ja hävettävänä pidettävää vankilateemaa, jonka soisi vähitellen inhimillistyvän ihmisten mielissä.


Kaiken maailman juhlat

Kaiken maailman juhlat

Päiväkotien, koulujen ja kotienkin kansainvälistymiseen löytyy nyt sopiva juhlaopaskirja.  Riika Kotkan Kaiken maailman juhlat on kiehtova kokoelma kansainvälisiä juhlapäiviä ja niihin liittyviä perinteitä ja leikkejä. Kirjan loppuun on koottu kalenteri kansainvälisistä juhlapäivistä. Kirja on asiantuntemuksella sovitettu suomalaiseen ympäristöön.

Suuri kilpailu - Kiinalaisen eläinradan tarinat puolestaan esittelee kiinalaisen kalenterin ja kiinalaiset juhlapäivät. Samalla tulee tutuksi kiinalainen horoskooppi ja tarina siitä, miten kalenteri Kiinassa syntyi.


Vähemmistökulttuureista

Mitä sait säkkiisi, yökettu?

Kirjat voivat avata ikkunan uuteen maailmaan. Kuvakirja Mitä sait säkkiisi, yökettu? kertoo pienen romanitytön arjesta. Nuortenkirja Seitsemän veden joiku puolestaan kuvaa saamelaisten elintapoja ja nuoren pojan halua auttaa vanhempiaan ja koko yhteisöä.


Selkokirjat

Norsu nuhassa

Pieni Karhu tekee yhteistyötä Selkokeskuksen kanssa. Vuoden 2009 Seesam-palkinto myönnettiin kustantaja Leena Reimanille tunnustuksena lapsille ja nuorille suunnatun selkokirjallisuuden julkaisemisesta. "Hänen johdollaan Kustannus Oy Pieni Karhu on julkaissut selkokielellä muun muassa novelleja, kansanperinnettä, vitsejä sekä luontotietoutta. Pieni Karhu on panostanut ansiokkaasti myös selkokirjojen ulkoasuun: teokset houkuttelevat lukijaa tarttumaan niihin," palkintoraati toteaa.
Tutustu Pienen Karhun selkokirjoihin myös verkkokaupassamme.


image